Ik zoek een psycholoog, ik zoek een psychotherapeut

Ik krijg vaak vragen van mensen die zoeken naar een psycholoog of een psychotherapeut en die eigenlijk niet weten waar te beginnen met zoeken.
Je kan zoveel informatie vinden op internet en er zijn zoveel zoekmachines voor psychologen en psychotherapeuten maar hoe weet je nu of iemand kwaliteit biedt?

Ik hanteer zelf enkele basisprincipes: opleiding en beroepsvereniging. Welke basisopleiding en vervolgopleidingen heeft de persoon gevolgd? Bij welke beroepsverenigingen is de persoon aangesloten? Dit zijn geen waterdichte criteria voor kwaliteit maar het zegt wel iets over de scholing
en over hoe de persoon zich ook op de hoogte blijft houden van verdere ontwikkelingen en deelneemt aan intervisie en navorming.

Concreet gebruik ik de zoekmachines van Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP) en/of de lokale kring: een overzicht van alle leden van de Psychologenkring Leuven met hun specialisaties kan je hier vinden.

Eventueel kan je ook zoeken bij de 4 therapieverenigingen die aangesloten zijn bij de Beroepsvereniging van Wetenschappelijk onderbouwde Psychotherapie (BWP):

  • Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeemcounseling vzw (BVRGS)
  • Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling vzw (VVCEPC)
  • Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie vzw (VVGT)
  • Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie vzw (VVPT)

Je geeft aan in de zoekmachines wie je zoekt: iemand die werkt met kinderen/jongeren/volwassenen/ouderen, regio, taal, problematiek… Zo kom je tot enkele namen die je kan contacteren voor een eerste verkennend gesprek waarin je zelf kan ervaren of het klikt en of jullie samen verder aan de slag willen of niet.

Uiteraard zijn er ook kwaliteitsvolle psychologen en psychotherapeuten die ik zo niet vind. Tegelijk blijven de principes wel gelden: welke scholing en permanente vorming en reflectieruimte met collega’s heeft de hulpverlener? En vervolgens: is dit iemand met wie je verder wilt? Ik hoop dat dit mensen wat op weg zet in het zoeken naar goede hulpverlening.

Tine Swyngedouw
5/11/19

Verschenen in Nieuwsbrief november 2019